23. avgust 2016

::OPOZORILO::

Dragi obiskovalci bloga!

Zelo sem vesela, da v zadnjem času, ponovno tako množično prihajate na blog, kakor v času, ko je bila tukaj glavna še Sonja (Brenda). Ampak najbolj, pa me zmotijo FB strani, ki neizmerno rade kopirajo moje objave. Če ne veste, gre za kršenje avtorskih pravic, ker bi morali ob vsaki prekopirani novici, napisati vir. Ampak spodnja stran, za kaj takšnega še ni slišala. Tako še vedno radi kopirajo, pa čeprav jih je Sonja velikokrat opozorila, da naj prenehajo. 

Potem pa mi povejte, kako naj začnem z objavljanjem posebnih rubrik, če vse prekopirajo in se izdajajo za avtorje. Tako je moj trud, da objavim kakšno posebno novico, brez pomena. Tudi, ko je Sonja začela pisati tedenske komentarje, glede kakšne novice, je bilo takoj prekopirano na tej strani. Se vam to zdi pravično? 


Zato bi vas prosila, da mi pomagate najti še ostale FB strani, ki kopirajo moje objave, da bom lahko končno začela ukrepati proti njimi.

Vsi, ki pa neizmerno radi kopirate, pa vam dovolim, da to počnete, ampak samo od predpostavki, da napišete še vir, ker drugače je to kaznivo dejanje.

2 komentarja:

  1. Po Zakonu o uveljavljanju intelektualne lastnine, Uradni list RS, zal ne mores vloziti tozbe zoper nikogar zgoraj omenjenega, saj bloga nisi patentirala. Gre samo za podajanje dolocenih informacij javnosti, ki pa niso tvoja intelektualna lastnina, se manj so, na primer, umetnisko delo.

    Tudi casopisne hise me osebno ne morejo kazensko preganjati, ce v njihovem clanku preberem, da je Hillary Clinton zmagala na predsedniskih volitvah, nato pa na svoj fb profil objavim, da je HC zmagala.

    Novice pac po veljavni zakonodaji ni moc patentirati, saj je javnega znacaja, posebno novice na tem blogu, ki so samo prevedene in posredovane z drugih strani (People en Español, Telemundo Noticias, Televisa ...)

    Zgolj dejstvo, da so ti iz nekega kanala v mailu sporocili, da so odkupili telenovelo XY, se ne pomeni, da je ta novica tvoja intelektualna lastnina. Sama jo namrec dobis s strani virtualnega vira, kasneje pa jo zgolj in izkljucno objavis v postu tukaj.

    Nihce od nas te ni po nobenem zakonu, clenu zakona, dolzan citirati. Da, bilo bi lepo in posteno, ni pa zakonsko obvezno, lepo te prosim, saj ne gre za noben intelektualen presezek, je zgolj novicka.

    Ce pa bos napisala knjigo, jo pri neki zalozbi uradno izdala, pa bo tvoja intelektualna last in je ne bo dovoljeno kopirati. Res pa je, da je splet mreza raznih strani in NIHCE ampak res nihce ne bo po fb profilih iskal nekoga, ki je iz tvoje knjige kopiral nekaj, zal. So resnejsi prekrski.

    Ce na svoj fb profil napisem znan citat in ga ne citiram, je to neposteno od mene, ne bom pa kazensko preganjan.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. mislim da ni bilo misljeno o novici kot taki sami. bolj je to problem da je vse prekopirano. od besede do besede vse. se pravopisne napake so enake. zato prosm ne nekj tlele pravilnika pisat. ne rabs. vsi se zavedamo da prjavt tega na policij ne smes. je pa zlo grdo ot tistega ki tole kopira. in glede na prebrano tvojo objavo mam sum da si ti ta.

      Izbriši