27. marec 2016

.:KOMENTAR:. Telenovele v Sloveniji

Če pogledamo število trenutnih telenovel na slovenskih zaslonih, bi lahko rekli, da ni prišlo do velikega zmanjšanja, sploh če za primerjavo vzamemo marec pred petimi leti. 

Trenutno imamo na slovenskih zaslonih sedem telenovel in štiri dramske serije. Pred petimi leti, pa se je v tem času predvajalo devet telenovel, ter štiri dramske serije. So pa bile predvajane na petih programih, danes pa so na sedmih programih. Se pa največje zmanjšanje telenovel/dramskih serij zgodilo na programu Pop TV, če se je še leta 2010 dnevno predvajalo pet telenovel/dramskih serij dnevno, se trenutno samo tri. 

In ko prebiram vaše komentarje na tem blogu, pa tudi na drugih spletnih straneh ali facebook profilih, se vprašam, če veste, da se telenovele ne predvajajo samo na programu Pop TV. Vi namreč pišete, da se predvajajo prehitro, ampak saj si telenoveli, ki jih predvajajo trenutno tudi ne zaslužita boljši termin. 

Vzemimo za primer telenovelo Muchacha Italiana Viene a Casarse oziroma Italijanska nevesta. Ta se predvaja ob 15.30. Za mene je še ta termin predober. Telenovela je imela slabo gledanost v Mehiki, da jo po gledanosti prehiti telenovela, ki se predvaja ob 12. uri, bi lahko marsikoga na Televisi sram. Poleg tega se je v tem terminu predvajala telenovela La Fea mas Bella, ki ima 300 delov, in je rušila rekorde gledanosti v vseh treh terminih v katerih se je predvajala, prestavljali so jo zato, ker je v vsakem poznejšem terminu, zabeležila še boljšo gledanost. Začela je v terminu ob 18. uri, končala pa ob 20. uri. Tudi ob ponovnem predvajanju je bila njena gledanost polovico nižja (ob premiernem predvajanju je bila njena povprečna gledanost višja ob 30%), kar je pomenilo, da je bila bolj gledana od telenovele, ki se je predvajala ob 16. uri. Tudi v ZDA, je imela slabo gledanost, tako da so ji odstranjevali razne scene, da so prej končali z njenim predvajanjem. V Evropi, bi za primer še vzela Srbijo, kjer so jo predvajali najprej na programu Pink, nato pa ponovno zaradi slabe gledanosti, preselili na program Pink2. Tudi v Sloveniji nima blesteče gledanosti, zato je tudi, vsaj zaenkrat ne bodo dali v poznejši termin. Tudi Quien eres tu? oziroma Nedolžna vsiljivka, se ne more pohvaliti z nobenim dosežkom. 


Telenoveli, ki bi si pa res zaslužili boljšo gledanost, pa sta telenoveli Esperanza Mia (Esperanza) in La Patrona (Vladarica usode), ampak tisti, ki spremljate samo Pop TV, ne veste o katerih sploh govorim. Esperanza je telenovela, ki ne samo, da je imela odličen uspeh, kjerkoli se je do sedaj predvajala, samo v Sloveniji ji ne gre najbolje, ker so tukaj ljudje preveč ozkogledani. Me zanima, če ste si ogledali kakšno epizodo in jo primerjali s televisinimi telenovelami zadnjih let? Toliko originalnosti kot je v tej telenoveli, je Televisa izgubila že v svojih začetkih, torej že skoraj 50 let nazaj. To je telenovela, ki bi si zares zaslužila termin ob 18. uri, ampak me vodilni na Planetu ne slišijo, poleg tega pa tudi ne razmišljajo. Tudi Vladarica usode, je ena najboljši telemundovih telenovel zadnjih nekaj let. Čeprav je priredba, je veliko bolj gledljiva. Lahko pa se pohvali z odlično gledanostjo, saj je četrta najbolj gledana telemundova telenovela vseh časov. Pred njo so samo La Reina del Sur (Kraljica juga), El Senor de los Cielos in Senora Acero. Bila je tudi nominirana za prestižno nagrado Emmy Internacional, postala pa je tudi najboljša telemundova telenovela leta 2013 na podelitvi nagrad Premios Tu Mundo

Kaj vam želim povedati s tem? Povedati vam želim, da če želite spremljati dobre telenovele, morate zamenjati program. Te se namreč ne predvajajo več na programu Pop TV, ampak na programih: PLANET TV, GOLD TV in NET TV. Verjamem, da vam daljinec dela, v nasprotnem primeru, pa zamenjajte baterijo in lahko boste prestavili tudi na druge bolj zanimive programe.

Pa lep pozdrav do naslednjič.

20 komentarjev:

  1. Se popolnoma strinjam s tvojim komentarjem. Telenovele se ne predvajajo samo na Pop tv. Jaz trenutno spremljam samo La Patrono in La Impostoro. Hvala bogu, da smo dobili Gold tv in da je tudi Net tv začel predvajati novejše telenovele. Ne razumem zakaj Pop tv ni nikoli odkupil La Patrone, ko pa je meni ena najboljših telemundovih telenovel,medtem pa je predvajal npr.Pasion Prohibido, ki je imela slabo gledanost že na domačem Telemundu.
    Pop tv očitno raje kupuje telenovele, ki so poceni in imajo že v svoji matični državi slabo gledanost, dobrih telenovel pa ne vidimo. Ti dve telenoveli, ki se trenutno predvajata na Pop tv res nista nič posebnega in komaj čakam da se bosta končali in upam, da bomo nato videli boljše telenovele kar pa močno dvomim. Želela, bi si, da bi predvajali po dve epizodi Italijanske neveste na dan namesto Rexa in bi se veliko prej končala. Rada bi videla, da bi še katera druga naša televizija predvajala televisine telenovele.

    OdgovoriIzbriši
  2. problem net tvja oa gold tvja je da se ne da vrtet nazaj, ker nekateri to gledamo zvečer, ker popoldan nimamo časa. to pa je problem net tv pa gold tv. da se z telekomom ali t2 ne zmenijo za to funkcijo

    OdgovoriIzbriši
  3. Na Net TV lahko gledaš nazaj

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. na telekomu ne. saj pri meni ne dala

      Izbriši
    2. jaz imam Amis pa mi dela, za telekom pa ne vem

      Izbriši
  4. Slažem se sa svime.Ja od ovih spomenutih kanala koji prikazuju latinoameričke telenovele jedino imam pop tv.A Muchacha Italiana viene a casarse i Quien eres tu se prikazuju kod nas u Hrvatskoj. Nego,Brenda,jeli se La patrona već počela prikazivati na pink bih?Pitam zato jer još uvijek nisam imala prilike okretati na pink bih između 16:00 i 18:00 h u zadnjih cca. 2 tjedna.

    OdgovoriIzbriši
  5. Bravo! Naj živijo GOLD TV;PLANET TV in NET TV!

    OdgovoriIzbriši
  6. Telenovela Esperanza je odlična in bi bilo veliko bolje če bi se predvajala pozneje...

    OdgovoriIzbriši
  7. Spremljam telenovelo La patrona in včasih na kratko pogledam Muchacho italiano ter Nedolžno vsiljivko. Glede telenovele Quien eres tu? največ uspeha je imela samo v dveh državah in to sta Bolivija ter Dominikanska republika tako, da je vse odvisno od države do države. Muchaha italiana je kar zanimiva, ampak se mi zdi, da so jo preveč razvlekli lahko bi jo skrajšali, ker če nekaj preveč razvlečeš z različnimi nepotrebnimi spletkami potem vse postane zelo dolgočasno.

    OdgovoriIzbriši
  8. Pop tv že par let ponuja slab izbor telenovel in ponavadi res samo odkupuje telenovele s strani Televisa. Tisti, ki pa gledajo telenovele, so nekako najbolj navajeni jih gledati na Pop. Pa dosti jih niti ne ve, da imajo možnosti gledati boljše na drugih slovenskih programih. Tisto leto, ko je Planet tv prvič predvajal Sulejmana, ne boste verjeli ta telenovela je bila v tistem obdobju najbolj gledana telenovela v Sloveniji.

    OdgovoriIzbriši
  9. To pa verjamem. Mislim, da bi bilo potrebno, da bi drugi slovenski televizijski programi malo več namenili denarja v oglaševanje telenovel.

    OdgovoriIzbriši
  10. Blago vama Slovencima jer imate nekoga tko je stvorio televiziju Pop tv!Trenutno na njoj odnosno na njenom kanalu imate čak 3 telenovele i to u pristojnim terminima a one su slijedeće: Muchacha Italiana viene a casarse,Quien eres tu i Usodno vino.

    OdgovoriIzbriši
  11. Brenda,kako to da u svom tekstu nisi spomenula i slovenski kanal brio?

    OdgovoriIzbriši
  12. Zato, ker se na tem programu predvajajo samo telenovele, ki se ponavljajo ponovno.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ah,tako!I tako po cijele dane?Pa zar čak i vikendom?

      Izbriši
    2. Ne, ko se konča ena telenovela, ki jo ponavljajo začnejo z drugo, ki je že tudi bila na Popu. Predvaja se od ponedeljka do petka.

      Izbriši
    3. Ah,tako.Kakav je raspored tamo?Kakav je popis telenovela ondje?Imam osjećaj da je kanal brio ono nešto!

      Izbriši